γρήγορα | οικονομικά | υπεύθυνα

Τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών προτιμούν την αγορά φορητών υπολογιστών σε σχέση με τους σταθερούς υπολογιστές (desktop). Υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να προτιμήσει κάποιος έναν φορητό υπολογιστή(notebook ή αλλιώς laptop).

Στο άρθρο αυτό δεν θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της προτίμησης αν και οι λόγοι είναι προφανείς. Σκοπός μας είναι να κατηγοριοποιήσουμε τις βλάβες που μπορεί να εμφανίσει ένας φορητός (notebook ή αλλιώς laptop) έχοντας ως οδηγό στην προσπάθεια μας την δεκαετή πείρα στην επιδιόρθωση υπολογιστών.

Ο μικρός όγκος των φορητών υπολογιστών τους καθιστούν ευάλωτους σε βλάβες που σχετίζονται με την υπερθέρμανση των διαφόρων στοιχείων του με τα περισσότερα προβλήματα να εμφανίζονται στον επεξεργαστή αλλά και στην κάρτα γραφικών. Το πρόβλημα διογκώνεται και από το γεγονός ότι αυτά τα δύο κυκλώματα ψύχονται από κοινό σύστημα ψύξης. Τα συμπτώματα είναι να κλείνει εντελώς ο φορητός υπολογιστής (υπερθέρμανση της cpu),να παραμορφώνονται τα γραφικά στην οθόνη(πρόβλημα την κάρτα γραφικών) , μειωμένη απόδοση σε εφαρμογές, μπλε οθόνες (BSOD) και άλλα πολλά.

Ένα στα τρία laptops παρουσίασαν τέτοιου είδους βλάβες κι αν θέλουμε να μιλήσουμε σε ποσοστό αγγίζει περίπου το 29%. Πολλές φορές γίνεται ο εσωτερικός καθαρισμός του φορητού αλλά είτε έγινε καθυστερημένα είτε καταπονούμε περισσότερο το λάπτοπ ( παίζουμε παιχνίδια αρκετές συνεχόμενες ώρες), το κύκλωμα της κάρτας γραφικών χρειάζεται επισκευή με εξειδικευμένο τρόπο(reflow/reballing). Τέτοιου είδους προβλήματα στην κάρτα γραφικών εμφάνισαν περίπου το 17% των φορητών. Αν αθροίσουμε αυτά τα δύο ποσοστά θα δούμε ότι περίπου 46% των φορητών παρουσίασαν προβλήματα εξαιτίας της υπερθέρμανσης.

 Είναι πάρα πολύ σημαντικό , ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να επιδιώκουμε την συντήρηση του υπολογιστή μας σε σχέση με την θερμοκρασία. Σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας κάθε 1,5-2 χρόνια θα ήταν σκόπιμο  για την υγεία του φορητού μας υπολογιστή να κάνουμε έναν εσωτερικό καθαρισμό με όλα τα συναφή ( αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας κτλ.). Με αυτό το service θα παρατείνουμε και την διάρκεια ζωής του φορητού μας υπολογιστή.